Pokerul e noroc sau știință?  Cum îți dai seama dacă joci slab la poker sau n-ai noroc

Pokerul e noroc sau știință? Cum îți dai seama dacă joci slab la poker sau n-ai noroc

Atunci când nu avem noroc la poker prima întrebare care ne vine în gând este dacă ne urmărește ghinionul sau pur și simplu nu ne ajustăm strategiile de pokerla situația de la masa verde. Cum îți dai seama dacă e vorba de ghinion sau jocul e slab? E una dintre cele mai dificile întrebări în poker și trebuie să facem un pas înapoi ca sa aflăm cum să întoarcem norocul de partea noastră.


Pentru început, să apelăm la un specialist. Duncan Palamourdas, profesor de matematică la origini, prezintă un studiu de caz extrem de interesant. Supranumit "doctorul de mate", Palamourdas este unul dintre cei mai buni teoreticieni ai pokerului holdem. Predă poker la UCLA și e celebru pentru soluțiile simple pentru situații care par complicate. ”Pokerul nu este un joc ușor; nici în ceea ce privește strategia, nici în ceea ce privește înțelegerea jocului în sine”, spune Duncan.


Situațiile în poker, ca în orice domeniu, se complică pentru că este implicată șansa. Cum identificăm și cum speculăm cele mai bune strategii pentru a valorifica șansa? Iată o întrebare care problematizează conceptul de noroc pe care îl avem în mod obișnuit. Având în vedere faptul că norocul este o parte integrantă a pokerului, adesea este imposibil ca jucătorii să-și evalueze obiectiv abilitățile.


Spre deosebire de jocuri precum șahul, în care diferența de valoare între jucători devine cuantificabilă după criterii destul de clare, jucătorii de poker au mari probleme să facă distincția esențială între greșeli și ghinion.


În poker, uneori alegerea corectă se dovedește a fi nerentabilă, iar alegerea greșită devine recompensată.


Fiind greu de obiectivat, să alegem un exemplu. Să spunem că Alina are în mână K cupă - K pică. După ce toți ceilalți până la ea foldează, ea deschide. Un jucător care o urmează face re-raise, ceea ce o determină pe Alina să apeleze la four bet. Când vine rândul lui Victor, acesta anunță: "all-in".


Alice plătește rapid și primește vestea proastă: Victor are ași în mână! A făcut Alina o greșeală? Trei raspunsuri pot fi valabile în această situație:

Da

Nu

Depinde

Să vedem argumentele celorlalți jucători.


Laura: "Da, Alice a făcut o greșeală! Din moment ce Victor a avut o mână mai bună decât ea, înseamnă că Alice n-a citit corect situația. Dacă nu poate să descifreze mâna lui Victor e clar greșeala ei.


Bogdan: Alina pierde bani acum, dar ea câștigă pe termen lung cu această decizie.


Lori: E nevoie de mult mai multe detalii pentru a analiza decizia cea mai bună în situația dată.


Care este lecția aici? În situația dată nu e clar dacă Alina a jucat corect sau nu.


Singurul lucru care contează este modul în care Alina se situează în raport cu întreaga gamă de mâini a lui Victor, pe care el o joacă în același mod. Important e ca ea să fie în față cu K-K în majoritatea cazurilor.


Desigur, ea mai poate folosi tendințele generale ale jucătorilor pentru a completa carența de informații, dar aceasta ar fi doar o măsură temporară, până când va avea o date solide despre jocul de poker al lui Victor. Acesta este motivul pentru care trebuie să fii atent la jocul celorlalți jucători.